توقف صادرات استایرن منومر و تاثیر آن بر پتروشیمی پارس
در آخرین روز کاری هفته گذشته خبر توقف صادرات محصول “استایرن منومر” از سوی انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی اعلام شد. تولید این محصول به طور انحصاری در اختیار دو پتروشیمی قرار دارد که پتروشیمی پارس با ظرفیت اسمی ۸۶ درصدی بیشترین مقدار تولید را به نام خود ثبت کرده است.
به گزارش پایگاه خبری با اقتصاد، از ماده اولیه استایرن منومر می توان برای تولید دو ماده خوراک اولیه دیگر نیز استفاده نمود. تولوئن و بنزن موادی هستند که با استفاده از استایرن منومر تولید می شوند.
استایرن منومر به تنهایی می تواند ماده اولیه خوراک پتروشیمی ها برای تولید موادی که در بالا نام بردیم قرار بگیرد. در مجموع سالانه ۷۰۰ هزار تن استایرن منومر در کشور تولید می شود که پتروشیمی پارس تولید کننده ۶۰۰ هزار تن از آن است. از این مقدار ظرفیت اسمی در سال گذشته “پارس” حدود ۵۱۳ هزار تن استایرن منومر تولید نموده و پیش بینی تولید ۵۷۰ هزار تنی برای سال جاری را در صورت های مالی خود مطرح کرده است.
فروش استایرن منومر ۳۸ درصد کل رقم فروش را شامل می شود. فروش این محصول به تنهایی در سال گذشته ۲ میلیارد و ۵۱۷ میلیون تومان بوده که از این میزان ۱میلیارد و ۲۲۷ میلیون تومان یعنی حدود ۵۰ درصد برای فروش صادراتی گزارش شده است.
هلدینگ خلیج فارس اعلام کرده است که فعلا و تا اطلاع ثانوی به دلیل افزایش تقاضا در داخل، صادرات این محصول به کشور های دیگر ممنوع شده است.
بر اساس شنیده ها تقاضای داخلی کنونی برای این محصول ۸۰۰ هزار تن است؛ این رقم تقاضا یعنی در حال حاضر برای پاسخ گویی به نیازهای کشور ۱۰۰ هزار تن کمبود در تولید وجود دارد که ممکن است شرایط را به سمت واردات سوق دهد.
با توجه به افزایش تقاضا در داخل پیش بینی می شود قطع صادرات این محصول سود و درآمد شرکت را تحت تاثیر زیادی قرار ندهد هر چند که صادرات آن با توجه به رقم تسعیر ارز ۷۵۰۰ تومانی پتروشیمی ها می توانست ارزآوری برای کشور داشته باشد اما با توجه به افزایش نیاز در داخل اولویت با تامین نیاز پتروشیمی های داخلی هم چون “تخت جمشید” است که از این محصول به عنوان خوراک اصلی استفاده می کنند.